Marängrutor i långpanna.
 
En god och annorlunda långpannekaka med något kladdig botten och krispigt marängtäcke. 
Mäktig i smaken och räcker till många. 
 
Mandeln/nötterna kan du utesluta helt om du vill. 
 
 
Så här gjorde jag. 
 
Recept:
Ca 30 bitar.
 
Till kakbotten:
 
200 g smör
1 dl farinsocker
1 dl socker
4 dl vetemjöl
3 äggulor 
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten.
 
Mellan lager :
 
200 g mörk choklad
50 g rostade mandelspån/hasselnötter. (kan uteslutas.) 
 
Maräng:
 
3 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 krm ättiksprit
 
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Separera äggvitor från äggulor. 
Äggulorna ska du använda i kaksmeten och vitorna till marängen. 
Vispa ihop smör och socker så att det blir poröst. 
Blanda mjöl med bakpulver i en skål.
Tillsätt mjölblandningen och övriga ingredienser och rör ihop till en tjock smet.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. ( 30x40) 
Lättast gör du det genom att trycka ut smeten i ett tunt lager  med händerna. 
 
Smält chokladen försiktigt i micron  och bred över smeten. 
Strö på rostade mandelspån/hackade hasselnötter över chokladen.
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 
Tillsätt ett kryddmått ättiksprit, och tillsätt lite socker i taget under vispning tills du har en fast maräng. 
Bred marängen över nötterna och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. 
Marängen ska ha få lite färg på ytan. 
 
 
Ta ut kakan och låt svalna 
Skär kakan i rutor medan den är små ljummen och låt sedan svalna ytterligare innan servering. 
 
 

Smaklig spis :)